Gender Dla Średniozaawansowanych. Czy kuchnia ma płeć?
Kobiety - zgodnie z tradycyjnym postrzeganiem ról płciowych - usytuowane były w kuchni, skąd doglądały domowego ogniska. Strzegły tajemnic kulinarnych (pewnie nie tylko tych) pod pokrywkami garnków, w wekach, w spiżarniach.
Obecnie jedzenie zostało przeniesione ze strefy prywatnej do publicznej za pośrednictwem Internetu i telewizji. Blogi i programy kulinarne pozwalają już nie tyle podglądać, ile zwyczajnie zobaczyć co, kto i jak przygotowuje i konsumuje. Zaspakajają one też ciekawość, fascynują, czasem uczą. Co więc stało się z "ostatnim szańcem", jak pisała Sławomira Walczewska o kuchni kobiet, jedynym miejscu ich władzy?
Nieformalna grupa Gender dla średnio zaawansowanych przy Zakładzie Literatury XX wieku w Instytucie Polonistyki i Kulturoznawstwa US serdecznie zaprasza na dyskusję o kulinariach i płci.
Moderatorki: Barbara Kownacka, Maria Szponar